Előszó

Könyveim egyik állandóan visszatérő témája: mennyire fontos, hogy megfizessünk az álmainkért. De milyen mértékben manipulálhatók az álmaink? Az utóbbi évtizedekben olyan kultúrában élünk, amely kiemelkedő jelentőséget tulajdonít a hírnévnek, a pénznek és a hatalomnak. Sokan közülünk azt hiszik, hogy kizárólag ezekért az értékekért érdemes küzdeni, és nincsenek tudatában annak ténynek, hogy a kulisszák mögött rejlő valódi manipulátorok névtelenek maradnak. Ezek a manipulátorok tisztában vannak vele, hogy a legerősebb hatalom észrevétlen - egészen addig a pillanatig, amikor már késő észrevenni, mert csapdába estünk. Erről a csapdáról szól ez a könyv.

A győztes egyedül van négy főszereplője közül hárman hagyják, hogy manipulálják az álmaikat:

Igor, az orosz milliárdos azt hiszi, hogy az emberölés elfogadható, ha a tettest nemes cél - például az emberi szenvedés megszüntetése vagy a szeretett nő visszaszerzése - vezérli.

Hamid, a divatmágnás a legjobb szándékkal kezdte a pályafutását, hogy aztán beszippantsa a gépezet, amelyet ő csak föl akart használni céljai eléréséhez.

Gabriela - akárcsak a mai emberek többsége - meg van győződve róla, hogy a hírnév önmagában is elég cél, a legmagasabb kitüntetés egy olyan világban, amely a hírnevet tartja a legnagyszerűbb teljesítménynek.

Ez nem thriller, hanem egy kimerevített tablókép arról, hogy hol tartunk most.

3:17

APx4-es kompakt Beretta pisztoly alig nagyobb, mint egy mobiltelefon, körülbelül 700 grammot nyom, és 10 lövést képes leadni. Azonkívül, hogy kicsi, könnyű és észrevétlenül meglapul a zsebben, a kis kalibernek van még egy óriási előnye: a golyó nem megy keresztül az áldozat testén, hanem a csontokba fúródik, és mindent szétroncsol, ami az útjába kerül.

Egy ilyen kaliberű lövés esetében nyilvánvalóan a túlélésnek is nagyok az esélyei: több ezer olyan eset van, amikor egyetlen főartéria sem sérül, és az áldozatnak van ideje ocsúdnia és ártalmatlanná tennie a támadóját. De ha az illető, aki a fegyvert használja, rendelkezik némi tapasztalattal, eldöntheti, hogy gyors halált választ-e - a szemek közé vagy a szívre célozva -, vagy valami lassabbat: mondjuk, egy bizonyos szögben a bordák közé nyomja a pisztoly csövét, és meghúzza a ravaszt. Akit így lőnek le, annak beletelik egy kis idejébe, amíg észreveszi, hogy halálosan megsebesült: még megpróbál visszatámadni, menekülni, segítséget kérni. A dolog előnyös oldala, hogy az áldozatnak jut ideje rá, hogy lássa, ki öli meg, miközben lassan kimegy belőle minden erő, azután lerogy a földre, anélkül, hogy kifelé nagyon vérezne, és anélkül, hogy értené, miért történik mindez.

Ahozzáértők szerint ez korántsem az ideális fegyver: "Legfeljebb nőknek való, nem kémeknek" - mondja egy angol titkos ügynök James Bondnak a sorozat első filmjében, miközben elveszi tőle régi pisztolyát, és átad helyette egy új modellt. De ez persze csak a profiknak szól, mert amire neki kell, arra nincs ennél alkalmasabb fegyver.

ABerettáját a feketepiacon vette, hogy később ne lehessen azonosítani. Öt golyó van a tölténytárában, de ő csak egyet kíván fölhasználni, azt, amelyiknek a végébe körömreszelővel belekarcolt egy "X"-et. Ezért amikor a golyó majd kirepül a fegyverből, és valami szilárd anyagot ér, négy darabra esik szét.

ABerettát azonban csak a legvégső esetben fogja használni. Más módszerei is vannak arra, hogy elpusztítson egy világot, szétromboljon egy univerzumot, Ewa pedig biztosan megérti majd az üzenetet, amint megtalálják az első áldozatot. Tudni fogja, hogy a szerelem nevében cselekedett, hogy egyáltalán nem haragszik rá, és hogy visszafogadja őt anélkül, hogy megkérdezné, mi történt az elmúlt két évben.

Reméli, hogy a hat hónapig tartó gondos tervezgetés meghozza a gyümölcsét, de bizonyosságot csak holnap szerezhet. Íme, a terve: hagyja, hogy a Fúriák, a görög mitológia alakjai leszálljanak fekete szárnyaikkal arra a kék-fehér tájra, amely tele van gyémánttal, botoxszal, sportkocsikkal, amik tökéletesen haszontalanok, mert legfeljebb két utas fér el bennük. A hatalomhoz, a sikerhez, a hírnévhez és a pénzhez fűzött ábrándok - ezeket törheti szét egyik pillanatról a másikra azokkal az apró eszközökkel, amiket magával hozott.

Már fölmehetett volna a szobájába, hiszen a jelenet, amire várt, este 11 óra 11 perckor lezajlott, pedig ő felkészült rá, hogy többet kell várakoznia. A férfi belépett azzal a gyönyörű nővel az oldalán, mindketten feltűnően elegáns öltözetben, hogy részt vegyenek a fontos vacsorák után szokásos estélyen, amely jóval látogatottabb, mint a fesztivál akármelyik filmbemutatója.

Igor nem fedte fel magát. Az egyik kezével az arca elé tartott egy francia újságot (az orosz magazin esetleg gyanús lehetett volna), hogy a nő ne ismerje föl. Fölösleges óvintézkedés volt: az a nő sohasem néz rá senkire, ahogy a többiek sem, akik a világ úrnőjének érzik magukat. Ők azért vannak ott, hogy tündököljenek, és nem figyelik, mit viselnek a többiek - mert a gyémántok számától és a ruha különlegességétől függően esetleg búskomorságba esnének, elromlana a kedvük, kisebbségi komplexusuk támadna, hiába költöttek egy vagyont a ruhájukra és a kiegészítőkre.

Partnere, egy választékosan öltözött, őszülő férfi odament a bárpulthoz és pezsgőt kért: az elengedhetetlen aperitifet egy olyan este előtt, amely sok új kapcsolattal, jó zenével, valamint a tengerpartra és a kikötőben horgonyzó jachtokra nyíló kitűnő kilátással kecsegtet.

Látta, hogy udvariasan bánik a pincérnővel. Megköszönte az italt, és busás borravalót adott.

Mindhárman ismerték egymást. Igort boldogság fogta el, amikor érezte, hogy az adrenalin lassan szétárad a vérében: másnap tesz róla, hogy a nő tudomást szerezzen a jelenlétéről. És eljön az a pillanat, amikor találkozni fognak.

És csak az Isten tudja előre, hogy mi lesz ennek a találkozásnak az eredménye. Igor, az ortodox katolikus, fogadalmat és esküt tett egy moszkvai templomban, Szent Magdolna ereklyéi előtt (amelyek egy hétig voltak az orosz fővárosban, hogy a hívek imádhassák őket). Csaknem öt órán keresztül állt sorban, és mire odaért, meg volt győződve róla, hogy a papok találták ki az egészet. De nem akarta megkockáztatni, hogy nem tesz fogadalmat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mesimpressions.blog.hu/api/trackback/id/tr11219439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

city girl 2009.07.01. 18:46:08

Tegnap fejeztem be egy másik Coelho könyvet, ez is érdekesnek tűnik :)
süti beállítások módosítása