Gyurta Dani bűne

2012.08.14. 14:12

...

2012.07.25. 20:21

depuis d'un demi-an (L)

2012.06.27. 16:11

tonight is the night

2012.06.17. 16:07

<3

2012.05.29. 15:23

ee_35_1338297795.jpg_396x393

Epres tiramisu

2012.05.01. 10:46

 

Hozzávalók

Hozzávalók 10 szelethez:
A piskótához:
30 db babapiskóta
500 g eper
250 ml tej (2,8%-os)
ízlés szerint porcukor
ízlés szerint kevés Amaretto likőr
ízlés szerint kevés Triple Sec likőr- elhagyható
A krémhez:
250 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
375 ml jól behűtött tejszín
250 g kristálycukor
250 g eper
3 db egész tojás
10 g lapzselatin
A díszítéshez:
eper
étcsokoládé

Az epres tiramisu a klasszikus tiramisu szezonális változata. Hordozza magában az eredeti változat jellegzetességeit, de az ízvilágot a kávé helyett ezúttal az eper uralja.

Elkészítési idő

+ 90 perc fagyasztás
 

Elkészítés:

1. Készítsük elő egy 17 X 24 cm-es, magas peremű tepsit. Először az alsó piskótaréteget fogjuk előkészíteni. Ehhez tegyük egy tálba a tejet, és enyhén ízesítsük édeskésre a porcukorral, majd tegyük bele az epret, az amaretto likőrt, és jó alaposan turmixoljuk össze.

   

2. Most a babapiskóták egyik felét egyenként beáztatva, tegyük szorosan a tepsi aljába. Ha megvagyunk, a maradék epres keveréket, és babapiskótát tegyük félre, később még kelleni fognak.

  

3. Az epreket apróra vágjuk, majd a felét rászórjuk a babapiskótákra, a másik felét félretesszük.

  

4. Most egy lábasban közepes lángon tegyünk fel vizet a tűzhelyre főni. Egy tálban keverjük össze az egésztojásokat a kristálycukorral, majd mikor felforr a vizünk, tegyük rá vízgőzre a tojásos keveréket. Gyakran megkevergetve addig kell melegítenünk a cukros tojást, míg csípős nem lesz a hőmérséklete.

   

5. Míg a tojás a gőzfürdőn melegszik, a behűtött tejszínből kemény habot verünk, majd betesszük a hűtőbe. A lapzselatint kevés langyos vízben beáztatjuk. A mascarponét pedig kiszedjük egy kis tálba, és simára keverjük, majd ezt is félretesszük.

  

6. Közben csípősre melegedett a tojásunk. Levesszük a gőzfürdőről, és maximális fokozaton, kihűlésig habosítjuk.
FIGYELEM! Ne legyünk türelmetlenek, valóban kihűlésig habosítsuk, mert különben elfolyik majd a krémünk!

  

7. Ha a tojás kihűlt, elkezdjük összerakni a krémet. A tejszínhabot elővesszük a hűtőből, és óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a mascarponét. Végül hozzáöntjük a tojásos habot, és lassú mozdulatokkal ezt is hozzákeverjük a tejszínhez.

  

8. A lapzselatinra már korábban vizet kellett öntenünk, erről most leöntjük a vizet, egy edénybe tesszük, és a lehető legkisebb hőfokon felolvasztjuk folyamatosan kevergetve azt - ez kb 10-20 másodpercet vesz igénybe.
FIGYELEM! Nem forraljuk fel a zselatint, sőt ne is forrósítsuk fel! Amint feloldódott, jó is!

 

9. Most vékony sugárban, folyamatos keverés mellett keverjük a zselatint a krémhez. Ügyeljünk, hogy a zselatint jól eloszlassuk a krémben! Ezzel el is készült a töltelék.

10. A töltelék felét szedjük a beáztatott babapiskótákra, simítsuk el, majd a maradék babapiskótákat jól beáztatva osszuk el a krém tetején, végül szórjuk rá a maradék epret.

   

11. Ha ez megvan, oszlassuk el a babapiskótákon a maradék krémet is, simítsuk el, majd tegyük a fagyasztóba a tiramisut.

  

12. A tiramisut fagyasztás után forróvizes késsel körbevágjuk, szeleteljük, kakaóporral meghintve, kiengedve tálaljuk, de akár gombócozva is tálalhatjuk.
FIGYELEM! A fagyasztás a leggyorsabb út a fogyaszthatósághoz. Íz tekintetében az a legjobb, ha 6-8 órát tud állni a sima hűtőben a tiramisu, ekkor jól összeérnek az ízek.

  

..

2012.04.28. 21:18

 

Claire Kenneth

2012.04.27. 21:27

 Az olyan asszony, aki még nem találta meg az igazi szerelmi partnert, olyan mint egy hangszer, amelyen még sohasem játszott igazi művész.

..

2012.04.26. 21:21

 

..

2012.04.25. 20:20

 

..

2012.04.24. 21:17

 

..

2012.04.23. 21:15

 

sauf en laisse

2012.04.22. 12:16

 

history of art

2012.04.21. 19:30

 

most múlik pontosan

2012.04.20. 21:23

..

2012.04.19. 19:26

 

..

2012.04.18. 21:31

 

happy girls

2012.04.17. 12:31

 

A. H.

2012.04.16. 14:30

 

paris

2012.04.15. 21:29

 

C. S. Lewis

2012.04.14. 09:28

 

..

2012.04.13. 21:25

 

people

2012.04.12. 15:24

 

das Leben

2012.04.11. 21:17

 

..

2012.04.10. 20:19