Úgy ment oda az autóhoz, mint aki - életében először - főszerepet tölt be a falu történetében. Eddig ő volt a védtelen árva, a szegény lány, aki nem tud férjhez menni, a magányos éjszakai dolgozó, aki boldogtalanul keres társat. De nem várt hiába. Már csak két nap, és mindenki megcsókolhatja a lába nyomát, és igazán hálásak lehetnek a nagylelkűségéért. Talán még azt is akarják majd, hogy induljon a következő polgármester-választáson. Ha jobban meggondolja, nem árt, ha marad még egy ideig, és kiélvezi a frissen szerzett dicsőséget. Az emberek némán álltak a sorban a kenyeres kocsi mellett. Mindannyian Chantal felé fordultak, de nem szóltak egy szót sem.

- Mi történt itt? - kérdezte a fiú, aki a kenyeret hozta. - Meghalt valaki?

- Nem - felelte a kovács, aki már talpon volt, pedig szombaton tovább szokott aludni. - Valakinek komoly baja van, és nagyon aggódunk érte.

Chantal egy szót sem értett.

- Gyorsan vegye meg, amit akar - szólt egy hang. - A fiúnak tovább kell mennie.

Chantal gépies mozdulattal átnyújtotta a pénzt, és elvette a kenyeret. A fiú megrántotta a vállát - mint aki nem érti, mi történik -, odaadta a visszajárót, mindenkinek jó napot kívánt, és elhajtott.

- Én is szeretném tudni, hogy mi folyik itt - mondta Chantal, és félelmében a kelleténél kicsit jobban fölemelte a hangját.

- Nagyon is jól tudja maga, hogy mi folyik itt - mondta a kovács. - Azt akarja, hogy halálos b
űnt kövessünk el, pénzért cserébe.

- Én nem akarok semmit! Én csak azt tettem, amit az idegen parancsolt! Meg
őrültek?

- Maga
őrült meg! Nem kellett volna közvetítenie annak az őrültnek. Mit akar? Ígért magának valamit cserébe? Pokollá akarja változtatni ezt a falut, ahogy Ahab történetében is mondta? Hová lett a tisztesség és a becsület?

Chantal remegni kezdett.

- Igen, maguk mind meg
őrültek! Lehetséges, hogy komolyan fontolóra vették az ajánlatot?

- Hagyja - mondta a szálloda tulajdonosn
ője. - Menjünk inkább reggelizni.

A bejegyzés trackback címe:

https://mesimpressions.blog.hu/api/trackback/id/tr191219460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása