Focaccia kéksajttal, kakukkfűvel és fokhagymával
2010.03.04. 17:54
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
2 dl meleg víz (52 fokos)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
15 dkg gorgonzola
10 ág kakukkfű
4 gerezd fokhagyma
A tetejére:
frissen őrölt bors
olívaolaj
Elkészítés: 1. A lisztet keverőedénybe szitáljuk. Az élesztőt fél dl meleg vízzel elkeverjük, kevés lisztet adunk hozzá, elkeverjük, tetejére lisztet szórunk, és 20-25 percig langyos helyen kelesztjük.
2. A lisztet összekeverjük a sóval, majd a maradék vizet és az olívaolajat hozzáadva simára keverjük. Hozzáadjuk a kovászt, majd ezzel is eldolgozzuk. Langyos helyen kétszeresen kelesztjük.
3. Ha megkelt, kinyújtjuk kb. 2-3 cm vastagra, megkenjük olívaolajjal, megszórjuk az apróra vágott fokhagymával és a kakukkfűvel, majd a felkockázott gorgonzolát belenyomkodjuk a tésztába.
4. Szilikonlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva még fél órát hagyjuk kelni.
5. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb.20 percig sütjük, majd 150 fokra mérsékeljük a hőt, és további 15 percet sütjük.
6. Szeletelve vagy törve, friss salátával, mártogatóssal, pirított sonkával kínáljuk.
Készíthetjük a kéksajton kívül többféle alapanyaggal, vagy netán ezek kombinációjával. Ízesíthetjük magát a tésztát, rakhatjuk a tetejére. Olívabogyóval, szárított paradicsommal, rukkolával, sonkával, articsókával, sült hagymával, pirított zöldséggel, kolbásszal, szalámival is remekül megállja a helyét. Ha bármelyikből jó minőségűt és frisset használunk, akkor biztos a siker.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.