BUDAPEST — Csak tollal, vagy ceruzával is lehet szavazni? Mikor lesznek meg az első eredmények? A Blikk László Róbert választási szakértő segítségével megmutatja, mi várható holnap.

Mikor érvényes egy szavazat?

Tollal, két egymást metsző vonallal kell szavazni, egy jelöltre, az a biztos.

Mettől meddig lehet voksolni?

Reggel 6-tól este 7 óráig.

Mi a különbség a listás és az egyéni szavazat között?

Az egyik az egyéni választókerületi jelöltre, tehát egy személyre, a másik a párt területi listájára vonatkozik.

Lehet csak jelöltre vagy csak listára szavazni?

Lehet.

Ha olyan jelöltre szavazok egyéniben, aki nem nyer, akkor elveszett a szavazatom?

Nem feltétlenül. Ha a jelölt pártja bejut a parlamentbe, akkor töredékszavazatként hasznosul a nem győztes jelöltjeire leadott szavazat is. Ha tehát egy bejutó párt nem győztes jelöltjét támogatja valaki, akkor ezzel egy pluszszavazatot adott a párt országos listájára. Ha kieső párt vesztes jelöltjét támogatjuk, akkor viszont valóban elvész a szavazat.

Mikor lesznek meg az első eredmények vasárnap?

A részvételi adatokat már 19 óra után nem sokkal tudni fogjuk. Az első eredmények 20 óra után csordogálhatnak, de 2122 óránál előbb nem lesz megfelelő a feldolgozottság. 23 óra után nagy valószínűséggel már mindent tudunk.

Mikor lesznek hivatalos eredmények?

Szélsőséges esetben a jogorvoslati folyamat elhúzódhat akár egészen a második fordulóig is, de valószínűbb, hogy néhány nap után már hivatalos lesz a végeredmény.

 Mi a különbség az első a második forduló között?

Az első fordulóban pártlistákra és egyéni jelöltekre is szavazhatunk, míg a másodikban csak egyénire – már ahol lesz egyáltalán második kör. Arra számítunk ugyanis, hogy minden eddiginél több egyéni mandátum sorsa eldől már az első fordulóban. Az sem lehetetlen, hogy lesz olyan megye, ahol nem megy el a választók fele szavazni: ezekben a megyékben a második fordulóban is lesz listás szavazás.

Mikor ülhet össze legkorábban az új parlament?

Legkorábban feltehetően a május 10-i héten hívhatja össze a köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését.

Mikor választhatják meg az új miniszterelnököt a parlamentben?

Már akár május végén megválaszthatják az új miniszterelnököt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mesimpressions.blog.hu/api/trackback/id/tr21910030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása