Recept:

A torta alapjához:

15 deka liszt
6 deka cukor
6 deka vaj
1 tk.sütőpor
1 egész tojás

A piskótához:

5 egész tojás
6 púpozott evőkanál cukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A 3 féle töltelékhez:

6 dl tejszín
3 kis zacskó tejszínhabfixáló
1 kanál cukor
40 deka mascarpone
20 deka keserűcsoki
20 deka tejcsoki
25 deka gesztenyemassza
1 ek rum
2 ek porcukor
"amarena" meggy, vagy rumosmeggy


A sütőt 175 fokra előmelegítem. 2 db egyszer használatos műanyag nyomózsákot előkészítek és 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.

A 15 deka lisztből vajjal cukorral és tojással egy sima tésztát állítok össze, fólia között kinyújtom és egy 28 cm átmérőjű tortaformára fektetem, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem. Villával megszúrkálom a tésztát, és a forró sütőben aranybarnára sütöm. Miután kivettem, hűlni hagyom, és egy megfelelő méretű tortástálra csúsztatom a lapot. Köré helyezek egy állítható tortakarikát, és pontosan beállítom a méretét, hogy ne folyjon ki később a töltelék a pereménél.

A piskótához tojásokat a cukorral fehéredésig felverem, beleszitálom a lisztet, habverővel óvatosan összeforgatom, majd a tészta felét egy átöntöm egy másik edénybe. Ebbe a felébe szitálom a kakaóport, és szintén habverővel összevegyítem a tésztával.

Az előkészített nyomózsákokat egy magas mérőpohárba állítom, és a kinyomócsövet visszahajtom, hogy ne tudjon kifolyni a tészta, majd külön-külön belemerem mindkettőbe a kétféle tésztát.

Az egyik sütőpapírra átlós csíkokat nyomok a kakaós tésztából, a másikra pedig egy kb. 28-30 cm-es átmérőjű csigát. A hézagokat kitöltöm a fehér tészával és 8-10 perc alatt készre sütöm a forró sütőben.

A nagy piskótalapból hosszú csíkokat vágok, de előtte lemérem a tortakarika magasságát, és aszerinti szélességűre szabom a darabokat. Szükség szerint 2-3 darabból passzentosan összeillesztett peremet csinálok a tortakarikán belül felállított piskótacsíkokból.


A krémek elkészítése:

A hideg tejszínt 1 ek. cukorral és a habfixálóval keményre felverem.
  1. Vízgőz fölött megolvasztom a keserűcsokit, és azonnal hozzákeverem a mascarpone 1/3 részéhez. Ebbe a felvert tejszín 1/3-át hozzáforgatom, és a tortaformába simítom.
  2. A gesztenyét elkeverem a mascarpone 1/3-ával, kevés rummal és 2 ek. cukorral ízesítem, majd a tejszínhab harmadát beleforgatom, és a csokis rétegre kanalazom ügyelve rá, hogy ne keveredjen a két réteg, és elsimítom rajta. Néhány szem amarena meggyet potyogtatok a gesztenyés krémre és picit belenyomkodom.
  3. A tejcsokit ugyanúgy mint a keserűt, megolvasztom, majd a maradék mascarponéval és tejszínhabbal elkeverem, végül a gesztenyés rétegre kenem.

A csigamintás piskótalapot megfelelő méretűre vágom, és lezárom vele a krémes tölteléket.

Nálam úgy alakult, hogy a torta pereme kicsit magasabb lett mint a töltelékek magassága, ezért óvatosan körbevágtam egy nagyon éles késsel, és így megrövidítettem kb 1 cm-rel. Ezek után szépen ráfeküdt a felső piskótalap a töltelékre, anélkül, hogy "behorpadt" volna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mesimpressions.blog.hu/api/trackback/id/tr932858857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása