csak a csoki
2011.06.01. 11:26
Kevés olyan ember van, aki ellen tud állni egy finom csokoládénak. A csokoládé általában a „nagyon szeretjük, de nem szabad” kategóriájú élelmiszerek közé tartozik. A következőkben a női kollégánk összeszedett 5 érvet, miért is ehetünk (együnk) csokoládét. Akinek csak egy kis lökés hiányzik, hogy megbontson egy táblát a kedvencéből, akkor örömmel olvassa majd ezt a cikket.
A fehér- vagy tejcsokoládé fogyasztása valóban nem ajánlott nagy mennyiségben, mert igen sok kalóriát tartalmaz (1 tábla csoki kb. 500-550 kalória), a benne lévő cukor pedig károsítja fogainkat.
Több kakaót és kevesebb cukrot tartalmazó fajtája, a fekete csokoládé azonban rendszeresen fogyasztva akár gyógyszer is lehet.
5 érv, melyek tekintetében nem kell nemet mondanunk:
1. Vérnyomáscsökkentő
Több kutatással is alátámasztották, hogy napi 100g étcsokoládé csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt pedig a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A Kuna indiánok között, akik házi főzetként fogyasztják ezt a csodaszert, ezért nem is találni magas vérnyomásban szenvedőket.
2. Ébren tart
Koffeintartalmának köszönhetően a csokoládé felfrissít. Egy fél tábla fekete édesség majdnem annyi koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé.
3. Boldogabbá tesz
A csokoládéban található theobromin nevű anyag miatt javul a hangulatunk, vidámabbak leszünk. Nem véletlen, hogy mikor valami nem sikerül, vagy rossz a kedvünk, egyből egy kis nyalánkság után nyúlunk.
4. Vágykeltő
A kakaóbabból készült finomságot általában afrodiziákumként emlegetik, mivel feniletilamint tartalmaz, azaz olyan hormont, ami szerelmes állapotban termelődik az agyban. Ezt a hatást fokozhatjuk, ha más vágykeltőkkel kötjük össze, például chilit, vagy gyömbért teszünk a forró csokiba.
5. Szépíti a bőrt
Sokat hallani arról, hogy már szépségszalonokban, wellness szállodákban is alkalmaznak kakaóból készült pakolásokat, és az üzletekben is kaphatóak ilyen tartalmú termékek. A szépítő hatás azonban nem csak külsőleg, hanem belsőleg is alkalmazható. A fekete csokoládé flavon tartalma miatt finomabbá, rugalmasabbá teszi a bőrt, amely így kevésbé érzékeny a nap ultraibolya sugaraira.
Szöveg: Havas Noémi
Forrás: http://mocsokmacsok.hu/noi-szemmel/118-test-es-lelek/2828-5-erv-a-csokolade-mellett
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.