színterápia - minden nap!

2011.06.11. 11:35

 

szinterapia_a_mindennapokban_2Akár hiszünk benne, akár nem mindannyian alkalmazzuk a színterápiát. Akaratlanul is élénk tónusú ruhát veszünk fel, ha jókedvünk van. Depressziós napokon, pedig ki sem látszunk a fekete és szürke árnyalataiból. Nézzük, hogyan is hatnak ránk valójában!

Gondoljunk csak a kisbabákra, a derűs vidám színeket érdeklődve figyelik, a komorabbakra pedig ijedtséggel reagálnak. Ahogy növekszünk, életünk során minden helyzetben találkozunk az árnyalatok befolyásoló hatásával. Nemcsak hangulatokat gerjesztenek, de terápiás célt is szolgálnak. Segítségükkel, energiát nyerünk, javulhat a memóriánk, enyhülhetnek a stressz okozta tüneteink, és akár emésztési panaszainkat is orvosolhatjuk.

A módszer nem követel semmilyen speciális segédeszközt, csupán a megfelelő tónussal kell körülvennünk magunkat. Alább, az alapszíneket és azok hatásait vesszük sorra:

Piros - Az élet és egyben a halál színe, a vérre utal. Emellett a libidót, nemiséget jelenti. Energizál, dinamizál, lendületbe hoz. Erősíti a gondolkodást. Ha megakadtál valamiben, a piros inspiráló hatással lehet rád!

Kék - Az elmélkedés, megnyugvás, és a képzelet kifejezője, jelentheti a végtelent, a transzcendenst, a megfoghatatlant. Mielőtt első felindulásból döntenél, mélyedj el, valami kéknek a bámulásában, lecsillapít, és gondolkodásra késztet, így biztosan nem hamarkodod el a dolgot. A betegségeknél leginkább a gyulladásos folyamatokra van hatással, tisztítja, nyugtatja a beteg területet.

Sárga - A legjobb választás, ha ideges típus vagy. A sárga általánosan erősítő hatású, különös tekintettel az idegekre. A jóság, megérzés, és a hit jele. Választhatod akár, az arany, vagy világos tónusú változatát.

Zöld - A fiatalság, lendület, de egyben az éretlenség szimbóluma is. Kifejezi a növekedést, a megújuló folyamatokat, az ébredést. Jelenti a reményt, öröklétet, a boldogságot. Ha zöldbe öltözöl, kiegyensúlyozottá tesz, feloldja a feszültséget, nyugalmat hoz. Nem véletlenül festik ilyen színnel az iskolai táblákat, illetve a kórházak szobáinak falait is.

Lila - A pirkadat, bölcsesség, és a vágy színe. Egyensúlyt hoz a Föld és az ég között. Serkenti az agyi folyamatokat, intelligenciát, értelmet szimbolizál. Régen, az ősmagyarok a gyász kifejezőjeként viselték.
Szöveg: Kis Klaudia

A bejegyzés trackback címe:

https://mesimpressions.blog.hu/api/trackback/id/tr273029743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása