Kényeztető italok hideg téli estékre
2011.09.30. 17:23
Forralt bor, puncs, grog, forró csoki - e kedvelt téli italoknak már a puszta említésétől is melege támad az embernek. Egy kiadós téli séta után magad is meggyőződhetsz e csábító kortyok testet- lelket melengető hatásáról.
Fűszeres forralt bor
Legnépszerűbb téli italunk, a forralt bor melegétől még a legfagyosabb esték is megenyhülnek. Csodálatos íze és aromája miatt pedig szinte már a karácsonyi ünnep szerves részévé vált.
Hozzávalók 10 adag készítéséhez:
11,5 dkg cukor
2 üveg vörösbor (ízlés szerinti fajta)
fél teáskanál szegfűbors
1 fahéj rúd
6 szem szegfűszeg
Így készítsd:
Tegyük az össze hozzávalót egy nagy, vastag falú edénybe, és melegítsük lassú tűzön forrás nélkül, egészen addig, amíg a cukor fel nem oldódik.
Tipp: A fenti elkészítési mód csupán egy a számtalan forralt bor variáció közül.
Ananászos – gyömbéres puncs
A csípős-fűszeres ital kellemes változatosságot jelent a hagyományos forralt borhoz képest.
Hozzávalók 4 adag készítéséhez:
8 dl ananászlé
egy kis csészényi felszeletelt, hámozatlan friss gyömbér
1 ek. méz
1 fahéj rúd
8 szem egész szegfűszeg
Így készítsd:
Egy kis lábasban keverjük össze az alapanyagokat, majd forraljuk fel. 10 percig főzzük alacsony hőfokon. Leszűrve, melegen kínáljuk.
Tipp: Díszítésnek tegyünk egy-egy fahéjrudat a csészébe.
Dán puncs
A dán puncs, vagyis glögg régóta ismert, jellegzetes dán téli ital.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 l vörösbor
1 kis üveg rum
fél rúd fahéj
5 db cukrozott gyömbér
2dkg vágott mandula
7 dkg aszalt füge
7 dkg mazsola
4 szegfűszeg
20 dkg cukor
Így készítsd:
A vörösbort és a rumot összeöntjük,és hozzáadjuk az összes alapanyagot, majd felfőzzük, és letakarva egy éjszakán át állni hagyjuk. Fogyasztás előtt még egyszer felfőzzük, ízesítjük, és nagyon forrón tálaljuk.
Isteni forró csokoládé
A sűrű, krémes italcsoda egyszerűen elkészíthető, mégis megunhatatlan. Baráti összejövetelek nagy kedvence lehet.
Hozzávalók 4 adaghoz:
50 g jó minőségű tejcsokoládé
50 g nem cukrozott kakaópor (szintén jó minőségű)
100 ml habtejszín
50 g cukor
3/4 l tej
1 kk. mézes fűszerkeverék
Így készítsd:
A kakaóport keverd össze a cukorral és a tejjel egy edényben, és főzd fel. A habtejszínt verd keményre. Törd kis darabokra a csokoládét, és apránkét add a főzethez. Végül a fűszerkeveréket is add hozzá. Töltsd ki a forró csokit poharakba, és díszítsd tejszínhabbal.
Tipp: A tejszínt apró csokipasztillákkal, vagy szitált kakaóporral díszítheted.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.